Sportoló

Egy élsportolóval szemben ma már alapvető elvárás, hogy ne csak sportágában legyen kiváló, hanem a kommunikációban, a média szereplésekben, a siker és a kudarc feldolgozásában is. Felismerje, ha segítségre van szüksége az eredményesség érdekében, és felkészüljön az élsport utáni civil életre is.

Médiatechnikák
oktatása

Kommunikációs
technikák

Karriertervezés, siker
és kudarc feldolgozás

Self
branding

Médiatechnikák  oktatása

A sportos életmód, a kimagasló eredmények, a sikerek példaértékűek a rajongók, szurkolók és sportkedvelők számára. Ennek ismeretében egy sportolónak tudnia kell, hogy hogyan viselkedik és hogyan jelenik meg az emberek előtt a média közvetítésével. A megjelenési formák különbözőek: televízió, rádió, írott és online sajtó – amelyek mind más médiatechnikát igényelnek. A nézők, hallgatók, olvasók és nem utolsó sorban maguk a szponzorok, támogatók is ezekből a megnyilvánulásokból formálnak véleményt az adott versenyzőről. Pozitív képet csak tudatos sportoló alakíthat ki magáról, amelyhez ismerni kell a média-megjelenés alapjait, mint például a verbális és nonverbális kommunikáció, beszédtechnika, külső megjelenés, kamerák, mikrofonok előtti magatartás szabályai, azok előnyei, hátrányai.

Kommunikációs technikák

A sportolók kommunikációs technikájának kidolgozása speciális feladat, hiszen a legtöbbször extrém helyzetekben kell megnyilvánulniuk. Mérkőzés, verseny előtt vagy után felfokozott hangulatban, indulatos, levert, vagy éppen euforikus állapotban nehéz megfontoltan, ésszerűen nyilatkozni. Felkészülésük, sok esetben magánéletük is a nyilvánosság elé kerül a média közvetítésével, hiszen televíziós és rádiós interjúkat adnak, megjelennek az írott sajtóban, a közösségi médiában illetve rendezvényeken szerepelnek. Saját karrierjük építése közben menedzserekkel, szponzorokkal, megrendelőkkel tárgyalnak – fontos tehát hogy mit, és hogyan kommunikálnak. A kommunikációs technikák része a verbális és nonverbális kommunikáció eszköztárának elsajátítása, a beszédkészség és asszertív kommunikáció fejlesztése és a hatékony konfliktus kezelés.

Karriertervezés, siker és kudarc feldolgozás

Egy sportoló aktív versenyzői pályafutása alatt olyan védett környezetben él, amely a legjobb feltételeket adja az eredményességhez. A versenysportra készülők élete az edzésről, önmaguk legyőzéséről, a megfelelő táplálkozásról és a korábban elért eredmények túlszárnyalásáról szól. Egy kiváló eredmény azonban a mentális kiegyensúlyozottságtól is függ. Tudni kell a megfelelő helyen kezelni a sikereket, feldolgozni a kudarcokat és azokból előnyt kovácsolni, tisztában lenni azzal, hogy a fejlődés nem töretlen. Készülni kell az esetleges sérülésekre, az akkor szerzett lelki elakadásokra, visszaesésekre, rosszabb esetben a sportolás befejezésére és a későbbi civil élet kialakítására. Csak az a sportoló lehet igazán eredményes, aki mindezekre tudatosan készül és közben pozitívan gondkodik.

Self-branding

Egy sportoló megítélése elsődlegesen az eredményei alapján történik, de napjainkban egyre jobban előtérbe kerül a személyiség szerepe, a stílusos megjelenés és a céltudatos kommunikáció. Ezek tudatos használatára építhet minden versenyző, aki saját kezébe szeretné venni életének irányítását akár sportolói karrerje alatt, akár azt követően. A szponzorok, támogatók szurkolók felé mutatott összképet ugyanis céljaink eléréséhez kell alakítani, ehhez szükséges a megfelelő énmárka kidolgozása. A self-brandig alapja az önismeret, illetve a tudatos építkezés erősségeinkre, képességeikre, majd az ezzel összhangba hozott professzionális online és offline kommunikáció, amelyhez elengedhetetlen a külső segítség, egy szakértő és tapasztalt tanácsadó.