Minden mindennel összefügg. Ezt persze nem gondoltam így gyerekként, vagy amikor még aktív sportoló voltam, sőt jóval később sem! Még csak hasonlóságokat sem véltem felfedezni a velem, vagy a közelemben élőkkel történtek esetében, pedig bőven akadtak. Sodort az élet, telt az iskolában, edzéseken, mérkőzéseken, barátokkal, családban töltött idő. Sok-sok tapasztalat, keserű csalódás, vagy éppen kellemes meglepetés, boldog pillanat kellett ahhoz, hogy végre elkezdjen kinyílni a szemem. Olyan ez, mint a mondás: “Belépünk ugyanabba a folyóba”, vagy “bevonzzuk” ugyanazt a szituációt. Aki már elindult az önismeret útján, pontosan tudja mire gondolok, hiszen alapvetően nem értjük, hogy miért történik meg velünk megint ugyanaz. Valaki biztosan ki akar szúrni velünk – gondolhatjuk, pedig alapvetően mindent, ami velünk történik mi magunk irányítunk.

Megtehetjük az első lépéseket spontán is, de általában jön “valami”, ami elindít minket az önismeret és ezáltal a személyiség fejlődés útján. Számomra ez egy traumát követően jött el,  tudni akartam, hogy mi az én szerepem, vagy felelősségem abban, ami történt. Hogy vajon miért kellett ez nekem, hiszen ha nem lett volna szükségem rá valamiért, biztosan nem megyek bele. Ha pedig már megtörtént, mit tehetek azért, hogy legközelebb felismerjem a hasonló szituációt és tudatosan dönthessek. A kulcsszó a tudatosság! Ha tudom, hogy miben vagyok benne, ha tudom, hogy hogyan reagálok a jóra, a rosszra, a csalódásra, az intrikákra, a boldogságra, a szomorúságra, a szerelemre, az elismerésre, a kétkedésre stb., akkor már nem csak sodródom az élettel, hanem irányítani is tudom. Ez a felismerés – úgy érzem – számomra kicsit későn érkezett (bár jobb későn, mint soha), így csodálattal nézek azokra a fiatalokra, akik nálam jóval korábban rádöbbennek, hogy fejleszteniük kell önmagukat, ha eredményesek, sikeresek, kiegyensúlyozottak szeretnének lenni.

A napokban felkeresett egy fiatal sportoló, aki elárulta nekem, hogy amikor megérkezik egy újabb verseny helyszínére, a biztonság kedvéért felméri a körülményeket és gyorsan számba veszi a hely negatívumait. Azért teszi ezt, mert ha mégsem sikerül neki olyan jól a verseny,  ahogyan azt elvárja az edzője, esetleg a szülei, sőt ő is saját magától, akkor lehessen mire hivatkoznia. Például: rossz volt a világítás, túl sok, vagy éppen kevés szurkoló érkezett, hideg volt az öltözőben, rossz körülmények között kellett bemelegíteni, sportszerűtlenek voltak az ellenfelek stb. Természetesen sokszor hibázott, hol kisebbet, hol nagyobbat és a magyarázat mindig készen állt. Pedig nem lenne szabad megfeledkezni arról, hogy a legtöbbet a hibáinkból tanulhatunk! Az, hogy foglalkozni akart vele már önmagában is fontos felismerés – egy pici lépés az önismeret és a tudatosság útján -, hiszen érezte, hogy valamit a fejében kell helyre tennie.

A coaching folyamatban a munkát nem a gondokkal, a nehézségekkel kezdtük, hanem azzal, hogy mi az, amiben magabiztos, amit nagyon jól tud, amire büszke, amiért megdolgozott. Érdekes, hogy milyen nehezen indul minden esetben ezeknek az erőforrásoknak a feltárása, de végül megszületett a lista. Amikor végigolvasta Ő maga sem hitte, hogy ennyi munka áll mögötte. Megbeszéltük, hogy mi az, amire fókuszálni szeretne a következő versenyen, és mi az, amire az edzésen helyez nagyobb hangsúlyt a további fejlődése érdekében. A legapróbb részletekig leírta, hogyan kezdi majd az előtte álló versenyt, mi az, ami segíti őt a jó szereplésben. A következő találkozónkra már boldogan érkezett. Bár nem volt hibátlan a versenyen, de az addigi legjobb teljesítményét nyújtotta. Mint mondta “soha ennyire nem voltam ott” fejben és amikor rákérdeztem jött a felismerés – elfelejtette felmérni a helyszín negatívumait!

Ez a rövidke történet is mutatja, hogy minden összefügg mindennel. Egyes területek fejlesztése és a fókuszálás más területeken is hatásos változásokat eredményez. Azonban csak akkor, ha ezt tudatosítjuk. A fenti esetben nem elég örülni annak, hogy végre nem a negatívumokra figyelt a sportoló, az összefüggéseket is ki kell hangsúlyozni, hogy tudja, mi miért történt, mi milyen hatással volt rá az adott szituációban. Ez a tudatosítás egyben tanulás is, ami fejleszti a személyiséget.

Gyakori, hogy az ok-okozati összefüggéseket nem lehet ennyire egyszerűen megtalálni, sőt látszólag semmilyen kapcsolat nincs közöttük.

Egy középkorú férfi például azért keresett meg, mert úgy érezte, szüksége van egy új alternatívára az életben. Egy csoportos képzésbe kezdett, amelynek nem titkolt célja egy olyan tudás megszerzése volt, amely új munka lehetőségével is kecsegtetett. A folyamat során a résztvevőknek komoly önismereti munkát is kellett végezniük, hiszen csak akkor tudnak emberekkel foglalkozni, azoknak segíteni, ha ők is tisztában vannak saját magukkal, az értékeikkel, a tudásukkal, a reakcióikkal a legkülönfélébb helyzetekben. Néhány alakalom elteltével a férfi megosztotta velünk, hogy hosszú évek óta tartó keresés után végre megismerkedett valakivel, akivel lehetségesnek érzi egy boldog párkapcsolat kialakítását. Az első gondolatunk akár az is lehetne, hogy sokáig keresett, megérte a kitartást, hiszen végre talált valakit. A helyzet azonban ennél sokkal árnyaltabb. Minél többet tudott meg önmagáról, minél pontosabban látta mire van szüksége, annál céltudatosabb lett a keresés is.

Mindkét példa mutatja, hogy ha belekezdünk az önismereti munkába, egyre tisztább képet kapunk saját személyiségünkről, és ez pozitív változásokat eredményez az életünk minden területen. Személyiségünk fejlesztésének elkezdése fontos lépés, hiszen általa válunk teljes emberekké, beszéljünk akár sportról, akár a civil életről. Ami még fontos és elengedhetetlen hozzá, az az információ! Minél többet tudunk meg saját magunkról, minél pontosabb képet kapunk saját működésünkről, annál nagyobb lesz az önbizalmunk, annál jobban értékeljük majd magunkat és megerősítjük, vagy visszaszerezzük a rég elvesztett önbecsülésünket. Ezek segítenek minket a magabiztos és kiegyensúlyozott életvezetéshez.

Képzéseink:

Jelentkezz most Sport Coach képzésünkre!

Te is sport coach szeretnél lenni, vagy csak szeretnéd eddigi tudásodat új ismeretekkel gyarapítani?

Akkor várunk a Sport Coach képzésen! Kattints és olvasd el, hogy mit tudunk nyújtani Neked! Meg fogsz lepődni:

Ismerkedj meg haladó Sport Coach képzésünkkel!

Haladó sport coach továbbképzés – már végzett coachoknak.

 

Recommended Posts