Mire van szüksége egy edzőnek, ha sikereket akar elérni?

 

Egy kiváló csapatra. De egy jó team nem hullik “csak úgy” senkinek az ölébe. 

 

Sőt, egy jó képességű, vagy sztárokkal teletűzdelt csapat is lehet középszerű, ha nincs egyetértés, megfelelő kommunikáció, megértés, tisztelet és elfogadás, összetartás a játékosok között. Vajon mit tehet ebben az esetben az edző, aki egyébként szigorú, következetes, szakmailag felkészült, mindig pontosan kijelöli az aktuális célokat, megköveteli a helyes végrehajtást és a fegyelmezett játékot. Mi lehet az oka annak, hogy egyszer hozza a csapattal az elvárt eredményeket, egy másik alkalommal azonban már nem, miközben ugyazazok a játékosok és a külső körülmények. 


Miért változik meg minden pillanatok alatt?

A válasz abban rejlik, hogy minden csoportnak megvan a maga dinamikája: olyan belső mozgatóerők, megküzdési stratégiák munkálkodnak a felszín felett és alatt, amelyek más-más irányba mozgatják a csoport tagjait. Egy közösségen belül mindenki azt a viselkedési stílust veszi fel és alkalmazza, amivel – saját tapasztalata szerint – a  legjobban “működhet” az adott környezetben. De vajon a mai edzők és csoportokkal foglalkozó szakemberek ismerik ezeket a stratégiákat? Tudják, hogy kivel hogyan bánjanak és hogyan kovácsolják csapattá a különböző embereket a közös cél érdekében? Te például tudod?


Mi lehet a megoldás?

Az első lépés, ami egyben a legnehezebb feladat is, önmagunk megismerése – vakfoltok ugyanis mindenkiben vannak. Elkönyveljük magunkban például, hogy hirtelen haragúak, visszahúzódóak, nagyszájúak, vagy éppen lazák vagyunk, de hogy mi áll ennek a hátterében és hogy ezt hogyan használhatjuk fel a saját érdekünkben, azt kevesen tudják. Tehát az első feladat, hogy megismerjük önmagunkat. Van, aki már gyakorlottabb ebben, annak a következő lépés önismerete mélyítése: mire hogyan reagálok, mi hogyan hat rám és leginkább, miért.

Ha az első lépéseket már kipipáltuk, akkor jöhet a következő: vagyis  mások viselkedési stílusának fel-, és megismerése. Egy edzőnek fontos tudnia, hogy milyen játékosok alkotják a csapatát. Ki miért viselkedik úgy ahogy és miért teszi azt. Fegyelmezetlen, vagy egyszerűen a viccelődés, a lazaság a stratégiája a feszült helyzetek feldolgozására? Visszahúzódó, olyan mintha nem is érdekelné a kihívás, vagy csak befelé forduló, aki szeret egyedül ráhangolódni a feladatokra? Számonkérő, kötekedő, a csapat többi tagját örökösen kritizáló, vagy csak maximalista, aki nem érti, hogy a többiek miért nem azok?

Egy edzőnek fontos megismernie, hogy egyes játékosai hogyan viselkednek közösségben. Hogy ezeknek a viselkedési stílusoknak mi lehet az előnye a csapat számára és mi nem, vagyis melyek a fejlesztendő területek. Ezek feltárásával megértheti a csapat dinamikáját, javíthat a kommunikáción, fejlesztheti a képességeket, növelheti a teljesítményt, eredményesebb, sikeresebb lesz a csapat és ezáltal ő maga is.


Mi a DISC módszer?

A DISC módszert segítségével könnyen beazonosíthatjuk egy adott személy viselkedési stílusjegyeit, mintegy használati utasítást kapva ezzel a vele való hatékony együttműködéshez. A DISC módszer emellett az önismeret elmélyítéséhez is kiváló alapot ad, mely kiemelt jelentőségű a célok sikeres megvalósításában. 2020. februárjától induló edzőtovábbképzéseink célja az ausztrál Athlete Assessments által a sport területére adaptált DISC viselkedési stílus modell megismertetése, az edzői önismeret mélyítése a sportolókkal, stáb tagokkal, vezetőkkel, szülőkkel való kapcsolat és a kommunikáció fejlesztése érdekében.


Kattints és tudj meg többet!

Recommended Posts