Nehéz eldönteni, hogy ez a történet „a gólról”, vagy „a küzdeni tudásról” szóljon-e, de utóbbi nélkül a világbajnokok elleni találat sem született volna meg, így mégis csak főszerep jut neki ebben a mesében!

Az ország hőse Fiola Attila! Persze nem pont olyan, mint a népmesékben, hiszen nem ő a legfiatalabb fiú, aki elindul szerencsét próbálni, majd számtalan akadály után végül megküzd a sárkánnyal és elnyeri a királylány kezét. Ő „csak” egy labdarúgó, akinek leginkább saját magát kellett legyőznie. Azért a párhuzam mégis helytálló, hiszen Attila sportpályafutása is tele van akadályokkal, kihívásokkal, illetve segítőkkel és persze ellenfelekkel. Eddigi útja során érték nehézségek, megpróbáltatások, de találkozott olyan szövetségesekkel is, akik segítették őt legyőzni az akadályokat. Története valójában egy tanulási, fejlődési folyamat, amely számtalan sportoló számára lehet követendő példa.

Nehézségek

A legnehezebb pillanatokat a 2016-os Eb-n kellett átélnie, amelyre 44 év után jutott ki ismét a magyar labdarúgó-válogatott. A nemzeti csapat az első meccsét Ausztria ellen játszotta, ahol Attila részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, így a további mérkőzéseken már nem játszhatott, nem élhette át a nyolcaddöntőbe jutás mámorát. Az igazi pofon azonban csak ez után következett, hiszen akkoriban a Hertha és a Frankfurt is figyelte, a sérülés miatt viszont kútba esett a külföldi szerződés. Később újabb sérülések jöttek, úgy tűnt, megroppan a pályafutása, sőt egész további sportkarrierje is veszélybe került, de sikerült talpra állnia, megerősödnie, visszaküzdenie magát a csapatába, majd a válogatottba.

Fiola-Attila-Sérülés

Segítők

Aki látta a világbajnok franciák elleni Eb-mérkőzés után Fiola Attilát a családjával, hogy milyen szeretettel vették körül, ahogy ölelte a kisfiát, ahogy nézték, ölelték őt a szülei és a felesége, biztosan megkönnyezte a jelenetet, de legalább is megérintette ez az érzelemi cunami, amely a családtagok között áramlott. Érezni lehetett, hogy ez a családi háttér milyen erős támasza lehet hősünknek. Kellettek emellett persze más támogatók is például az edzők, akik akkor is hittek Attilában, amikor még sérült volt, vagy éppen a rehabilitációt végezte. Kellettek a barátok, a csapattársak, akik mellette álltak a legnehezebb pillanatokban, támogatták, vagy éppen megfelelő orvost ajánlottak számára – ez utóbbi kulcsfontosságú volt abban, hogy Attila még mindig focizhat. Biztos voltak ebben az időszakban olyanok is, akik már lemondtak róla, akik nem bíztak a visszatérésében, akik azt mondták neki, inkább hagyja abba a sportolást. Hogy ezeken túl tudott lépni azt a saját akaraterejének, és küzdeni tudásának köszönheti.

Fiola Attila segítő családja

Fiola Attila és a segítő család (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

Küzdeni tudás

A legszívesebben én is megköszönném neki, hiszen olyan segítséget, szinte kézzel fogható példát adott nekem, amellyel remélhetőleg számtalan sportolót (profit, vagy amatőrt, utánpótlás korút, vagy felnőttet) tudok majd támogatni sport coachként. A legnehezebb ugyanis önmagunk legyőzése. A sérülések, az eredménytelenség, a hullámvölgy a teljesítményben, a konfliktusok az edzővel, esetleg a csapattársakkal mind-mind olyan nehézségek, amelyekkel egy sportoló egyedül nehezen birkózik meg. Ezekhez társulhat még az önbizalom hiány, a pesszimizmus, a túlzott maximalizmus okozta örök elégedetlenség. Nehéz egy ilyen állapotban lévő sportolót rávezetni arra, hogy minden helyzetben találja meg a pozitív értékeket, hogy tanulni, fejlődni tudjon a kilátástalannak tűnő pillanatokban is, hogy kitartson amikor úgy érzi minden összeesküdött ellene, hogy küzdjön az álmaiért.

Fiola Attila Küzd

Fotó: MLSZ Twitter

Happy end

A mi hősünk hús-vér ember, aki kilátástalan helyzetéből hatalmas erőfeszítések árán egy ország kedvence lett azzal, hogy gólt lőtt az Európa-bajnokságon a világbajnok franciáknak. Történetét bátran elmesélhetem majd a legkülönfélébb nehézségekkel küzdő sportolónak, mert élő példa arra, hogy a kitartás, a hit, az alázatos munka, a szorgalom, a célok szem előtt tartása meghozza az eredményét.

Recommended Posts